Terug naar overzicht

Collaboratieve Business Model Aanpak

Download de tool 

Klik hier om de CBM aanpak te downloaden 

Voor wie is deze tool bedoeld? 

De CBM aanpak is ontwikkeld voor procesregisseurs (-begeleiders) die worden ingeschakeld door ondernemers of organisaties zoals gebiedsontwikkelaars, parkmanagers en ondernemersverenigingen. Hun rol is essentieel bij het samenbrengen van lokale bedrijven om gezamenlijk oplossingen te vinden voor energie-uitdagingen op bedrijven terreinen. 

Wat houdt het in en hoe werkt het? 

De CBM aanpak biedt structuur en ondersteuning aan gebiedsregisseurs bij het ontwerpen van een collaboratief business model voor energiesamenwerking op bedrijventerreinen. Het bevat een stappenplan dat helpt bij het inzichtelijk maken van kansen tot energiesamenwerking, het creëren van draagvlak, en het opzetten van een samenwerkingsstructuur tussen betrokken bedrijven. Het omvat het uitvoeren van stakeholderanalyses, het organiseren van workshops en het maken van collectieve afspraken over investeringen, kostenverdeling, en eigenaarschap. De uitkomst van het stappenplan is een gedragen collaboratief business model voor energiesamenwerking, wat de basis kan vormen voor een efficiënter, stabieler en duurzamer lokaal energiesysteem. 

 

Voordelen van deze tool 

  • Gestructureerde aanpak – De aanpak biedt een strak stappenplan om het gesprek met ondernemers aan te gaan en om ontwerp keuzes vorm te geven. 
  • Interactieve workshops – De workshops onderdeel van de aanpak zijn sterk interactief om de communicatie met, maar ook tussen ondernemers te bevorderen. 
  • Flexibel in te richten – Afhankelijk van de fase waarin bedrijven zich bevinden kunnen workshops binnen de CBM aanpak worden overgeslagen, of juist vaker worden doorlopen om tot gedragen keuzes te komen. 
  • Beproefde werkwijze – De CBM aanpak is gestoeld op inzichten en ervaringen uit interacties met bedrijventerreinen, maar kan ook putten uit een sterke wetenschappelijke basis. 

 

Wat is de status van de tool? 

De prototype versie van de CBM aanpak is ontworpen en gevalideerd binnen het MOOI EIGEN-project. De aanpak is ontwikkeld in samenwerking met gebiedsregisseurs, waarbij regisseurs met de aanpak aan de slag zijn gegaan en hebben gekeken naar de relevantie, de meerwaarde, en het gebruiksgemak van de aanpak. Daarnaast is de aanpak ook toegepast op het bedrijventerrein de Boekelermeer (Alkmaar) om een collectief aan bedrijven (onder begeleiding van de aanpak) te helpen om toe te werken naar een collaboratief business model voor energie samenwerking. De inzichten hieruit zijn gebruikt om de aanpak verder te verfijnen.   

 

Meer weten?

Deze tool is ontwikkeld als onderdeel van het MOOI EIGEN-project, dat zich richt op het ontwikkelen van een blauwdruk en allerlei hulpmiddelen voor energiehubs. Wil je meer informatie, ondersteuning of jouw ervaringen delen met betrekking tot deze tool? Neem dan contact op met: 

Rick Gilsing (TNO) 
Bart Kaas (TNO) 
Tamara Oukes (TNO)