Keuzehulp voor collectieve contracten
Download de tool
Klik hier om de Keuzehulp Contractvorm te downloaden.
Voor wie is deze tool bedoeld?
Het doorlopen van deze keuzehulp gebeurt in samenwerking met het bedrijf/de bedrijven en de netbeheerder. De provincie, provinciale ontwikkelpartijen of gemeente zijn hier mogelijk ook relevante stakeholders. Het kunnen beantwoorden van de vragen van de keuzehulp kan tijd kosten. Zo moet er voor de eerste stap inzicht zijn in het energieverbruik en de flexibiliteitsopties.
Wat houdt het in en hoe werkt het?
Door congestie leven er veel vragen vanuit de markt over energyhubs en collectieve contracten. De verwachtingen van zo’n collectief contract als oplossing voor de huidige problemen zijn vaak erg hoog. In de praktijk is zo’n collectief contract echter niet altijd de meest passende oplossing voor het probleem.
Daarom is de keuzehulp voor collectieve contracten opgesteld. In deze keuzehulp staan vragen die de ondernemer op weg helpen om te ontdekken wat voor contract voor de lokale situatie de beste oplossing lijkt te zijn. Daarmee wordt voorkomen dat er een tunnelvisie ontstaat op een collectief contract terwijl er eenvoudigere, meer voor de hand liggende oplossingen zijn. Zo kan tijd en energie van de netbeheerder en bedrijven worden ingezet daar waar effectief. Uiteraard zijn er ook situaties waar een collectief contract wel de meest passende oplossing is, ook dat laat de keuzehulp zien.
Voordelen van deze tool
Uitdagingen op met name energietekorten oplossen
Klanten willen toekomstzeker ontwikkelen; ze willen verduurzamen, meer energie opwekken voor eigen verbruik of hun bedrijfsprocessen uitbreiden. Nu komen ze niet verder omdat hun netaansluiting belemmerend is. Deze beslisboom focust zich dan ook op de meest voorkomende vraag die wij zien: “Ik wil meer elektriciteit verbruiken, en dit past niet in mijn huidige aansluiting”.
Maximaliseren van waarde voor klant en maatschappij
De keuzehulp is opgesteld, en leidt tot een volgordelijkheid in oplossingsrichtingen, gebaseerd op drie uitgangspunten, op basis van maximale waarde voor klant en maatschappij:
- Zo veel mogelijk gebruik maken van bestaande net
- Organisatielast minimaliseren
- Zo min mogelijk nieuwe assets voor energieopslag om (schaarse) materiaalgebruik te voorkomen
En met name: tijd en energie van de netbeheerder en bedrijven kan worden ingezet daar waar effectief.
Wat is de status van de tool?
De keuzehulp wordt op dit moment ook voor het eerst toegepast door gebiedsregisseurs van Liander, samen met (nieuwe) klanten. Ook wordt de keuzehulp op dit moment in een net andere vorm gepubliceerd in het Stappenplan voor energyhubs, opgesteld door Liander, Enexis en Stedin. Met Liander is de ervaring dat de keuzehulp helpt in de gesprekken met klanten, en kan bijdragen om de juiste verwachtingen te creëren bij het verkennen van energyhubs en collectieve contracten.
Meer weten?
Deze tool is ontwikkeld als onderdeel van het MOOI EIGEN-project, dat zich richt op het ontwikkelen van een blauwdruk en allerlei hulpmiddelen voor energiehubs. Wil je meer informatie, ondersteuning of jouw ervaringen delen met betrekking tot deze tool? Neem dan contact op met:
Roos Salomons: roos.salomons@dep.nl