Monitor Duurzaamheidsdoelstellingen
Download de tool
Klik hier om de Monitor Duurzaamheidsdoelstellingen te downloaden.
Om tot duurzame energyhubs te komen is het gewenst dat in het ontwerp en de realisatie duidelijke ambities en maatregelen gedefinieerd worden. Met de Monitor Duurzaamheidsdoelstellingen Energyhub (later Monitor) heeft DEP een monitoringssysteem ontwikkeld waarbij duurzaamheidsdoelstellingen kunnen worden gesteld, waar ze gemonitord worden, en waar maatregelen worden bepaald, beschreven en vastgelegd.
Hiermee sluiten we aan bij het doel van EIGEN om te verduurzamen in lijn met het klimaatakkoord. In het EIGEN projectplan staat opgesteld dat er ‘ontwerpparameters voor organisatorische aspecten opgesteld worden met een focus op duurzaamheidsdoelstellingen voor een Energyhub aan de hand van het klimaatakkoord’. De Monitor bestaat uit meerdere onderdelen, passende in de verschillende fases van EIGEN.
Voor wie is deze tool bedoeld?
De monitor kan het best worden ingevuld door partijen die het maatschappelijk belang vertegenwoordigen en die iets te zeggen hebben over het bedrijventerrein in een brede context. Dat kan het parkmanagement of de bedrijvenvereniging zijn, maar ook de gemeente en/of provincie. Het liefst vullen deze partijen het samen in, eventueel met enkele vooroplopende bedrijven.
Wanneer een regisseur in de beginfase van een energyhub is aangesteld kan hij/zij het gebruik van de monitor initiëren en de benodigde partijen op het bestaan wijzen.
Deze monitor is vooral bedoeld voor energyhubs en bedrijventerreinen waar nog weinig plannen zijn op duurzaamheid in bredere zin. Wanneer deze er al wel zijn kan de monitor worden gescand om te verkennen of er onderdelen ontbreken in de plannen.
Wat houdt het in en hoe werkt het?
Wanneer een energyhub gezamenlijk wordt verkend ontstaat er meer samenwerking op een bedrijventerrein. Dat biedt kansen voor bredere samenwerking, onder andere op verduurzaming. De monitor is hierom gericht op de brede scope van een bedrijventerrein, en niet alleen het energiesysteem, de energyhub. Denk hierin ook aan de daken, parkeerplekken, verbindingswegen, afval- en materiaalstromen, etc.
Met zo’n brede scope op het bedrijventerrein kan elke fase van de monitor doorlopen worden, en wordt de impact gemaximaliseerd. Wanneer men echter smal kijkt naar het ontwerp van enkel het energiesysteem, de energyhub, zijn twee stappen uit de monitor relevant, namelijk het vergelijken van alternatieven in fase 2 en de duurzaamheid van de assets op de energyhub in fase 3.
Hoe is de monitor opgebouwd?
In fase 1 wordt de impact van het eerste schetsontwerp bepaald om inzicht te krijgen in potentiële positieve en negatieve impacts en wordt de ambitie op duurzaamheid vastgelegd. In fase 2 worden verschillende ontwerpen voor de energyhub vergeleken en gescoord op duurzaamheid. In fase 3 worden specifieke duurzaamheidsmaatregelen gekozen om de ambities te behalen, overkoepelend voor het bedrijventerrein, en per asset. In fase 4 wordt gereflecteerd op behaalde resultaten en of hiermee de ambities van de energyhub zijn behaald.
Gebruik
In Excel wordt aangegeven waar iets moet worden ingevuld met de tekst ‘Maak een keuze’. Als je niets wilt invullen, kun je de optie ‘Niets’ selecteren. De cellen die blauw zijn gemarkeerd dienen niet te worden ingevuld, maar worden automatisch ingevuld door eerdere keuzes. Bovenaan elke tab staat een uitleg over de inhoud en hoe in te vullen.
6 kapitalen
Er zijn 6 verschillende soorten kapitalen: natuurlijk kapitaal, geproduceerd kapitaal, intellectueel kapitaal, sociaal kapitaal, menselijk kapitaal en financieel kapitaal. De 6 kapitalen zijn een onderverdeling om brede welvaart mee te nemen. Lees hier meer over via de website van DEP.
Voordelen van deze tool
- Handvat – De monitor biedt concrete handvatten per fase om brede duurzaamheid expliciet onderdeel te laten zijn van het ontwerp van een energyhub/bedrijventerrein
- Faciliteert het gesprek – De monitor faciliteert het gesprek per fase tussen de betrokkenen
- Een duurzamer resultaat – Uiteindelijk is het streven een duurzamere energyhub/bedrijventerrein te ontwikkelen, door gebruik te maken van de monitor.
Wat is de status van de tool?
De monitor is ontwikkeld en gevalideerd binnen EIGEN, er is feedback opgehaald bij regisseurs. Er ligt nu een MVP. De validatie extern vindt op dit moment nog verder plaats, door ons en anderen. Er is ook al een backlog opgesteld met gewenste ontwikkelingen in het vervolg, bijvoorbeeld het toevoegen van meer concrete voorbeelden aan maatregelen.
Meer weten?
Deze tool is ontwikkeld als onderdeel van het MOOI EIGEN-project, dat zich richt op het ontwikkelen van een blauwdruk en allerlei hulpmiddelen voor energiehubs. Wil je meer informatie, ondersteuning of jouw ervaringen delen met betrekking tot deze tool? Neem dan contact op met:
Manon Schenkels of Roos Salomons, manon.schenkels@dep.nl, roos.salomons@dep.nl