Terug naar overzicht
Zonnepanelen op dak

 

Op deze pagina vind je een sjabloon voor het beslisdocument, waarmee een exploitatiebedrijf voor een Energy Hub kan worden opgericht. Het ontwikkelbedrijf, dat in een eerder stadium is opgericht door initiatiefnemers op het bedrijventerrein, kan zelf doorontwikkelen tot exploitatiebedrijf. Of het richt er een op. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld:

  • Het aantal deelnemende partijen in relatie tot de gewenste slagvaardigheid
  • Speelt winst en het periodiek uitkeren van geld een rol?
  • Het gemak waarmee bedrijven en andere stakeholders moeten kunnen deelnemen en uittreden

Het doel van het beslisdocument is het eerst oprichten en vervolgens inrichten van het exploitatiebedrijf, zodat het er staat zodra de assets zijn geïnstalleerd en de besturing is opgeleverd. Dat betekent dat dan ook dat er overeenkomsten kunnen worden gesloten en transacties kunnen worden ingeregeld.

Download hier direct het sjabloon voor oprichting van een exploitatiebedrijf

Het ondernemingsplan

In het sjabloon kijken we eerst naar het ondernemingsplan en hoe deze wordt opgesteld. Kort samengevat worden hierin 3 zaken vastgelegd:

  • Beschrijf het beoogde management, de ervaring en de specifieke vaardigheden van de beoogde managers
  • Geef een samenvatting van de financiële prognoses (business case)
  • Geef een samenvatting van de benodigde financiering en de besteding hiervan en de voorgestelde “dealstructuur”

 

Uitdagingen energietransitie

De meest voorkomende uitdagingen in het kader van de energietransitie, met Energy Hubs als oplossing.

 

Juridische structuur en besturingsmodel

In het tweede deel wordt stilgestaan bij de juridische structuur en het besturingsmodel van het exploitatiebedrijf. Daarvoor zijn de volgende stappen van groot belang:

  • Inventariseer de wensen, ambities en belangen van de verschillende partijen die overwegen samen te komen tot een Energy Hub en de organisatie die daarvoor nodig is (het “Exploitatiebedrijf”).
  • Bespreek met de toekomstige partners de verschillende rechtspersonen en kom tot een eerste voorkeur.
  • Geef een overzicht van de beoogde directieleden, management en sleutelfunctionarissen.
  • Bespreek met de beoogde partners hoe besluitvorming tot stand zou moeten komen en hoe de belangen van partners/leden/deelnemers optimaal tot hun recht komen.
  • Beschrijf hoe het groeimodel er op deze locatie uit ziet en hoe het in- en uittreden van deelnemers in zijn werk gaat. Hoe zorgen we er bij uitbreidingsplannen (meer deelnemers en/of meer assets) voor dat de business case positief blijft?

 

Doorkijk en de akte van oprichting

Tot slot zijn er verschillende zaken die de samenwerking voor een exploitatiebedrijf nodig heeft om succesvol te zijn. Die overeenkomsten zijn:

  1. Samenwerkingsovereenkomst waarin wordt afgesproken welke activiteiten met betrekking tot de Energy Hub worden ondernomen, welke verplichtingen voor de verschillende deelnemende partijen gelden en welke rechtspersoon (realisatie-exploitatiebedrijf) zal worden opgezet;
  2. Aandeelhoudersovereenkomst of ledenovereenkomst waarin wordt beschreven welke taken de op te richten rechtspersoon gaat verrichten, welke inbreng gedaan zal worden; hoe het bestuur binnen die rechtspersoon wordt vormgegeven etc.
  3. Overeenkomsten met klanten (zowel deelnemers als externe partijen), voor zover niet al afgedekt door samenwerkingsovereenkomst. Dit kunnen onder andere stroom- en/of capaciteitsleveringsovereenkomsten (aan netbeheerders als TenneT, energiebedrijven of aan private partijen) betreffen in geval er aan het verhandelen van energie wordt gedaan.
  4. Inkoopovereenkomsten tussen het exploitatiebedrijf en aannemers, leveranciers en/of dienstverleners.
  5. Overeenkomsten met netbeheerders; in sommige gevallen tekent netbeheerder mee met samenwerkingsovereenkomst (punt 1). Afhankelijk van de situatie moeten individuele ATO’s worden herzien of moet er een groepstransport overeenkomst worden aangegaan.
  6. Leningsovereenkomst met financier(s) en aanverwante leningsdocumentatie.

 

Download hier direct het sjabloon voor oprichting van een exploitatiebedrijf

Meer informatie over Energy Hubs?

Heb je naast de financiering, nog andere vragen over Energy Hubs? Bekijk dan ook eens onze blauwdruk, waarin we je meenemen in de volledige realisatie. Of lees onze andere kennisdeling artikelen. Wil je graag meer informatie of persoonlijk contact? Dan staan onze MOOI EIGEN adviseurs voor je klaar. Ga hier naar onze contactpagina.